Skimmelhund

Skimmelsøg

Søg i bygninger efter skjulte skimmelbakterier og skimmelsvamp med hund har været anvendt i bl. a. Tyskland og Finland i en årrække. Dette skyldes, at omkring 70% af alle skimmelskader er skjulte, og derfor ellers skulle findes ved destruktive undersøgelser, såsom at bore huller i materialerne.

Hundens lugtesans er menneskets langt overlegen

Hunden kan lugte selv små forskelle i koncentrationen af fært.

Dermed kan den uddannede hund vise os, hvor duften af skimmel koncentrerer sig i en bygning, hvor man har mistanke om skjult skimmelskade.

Ligeledes kan hunden anvendes til at undersøge bygninger efterfølgende en renovation for skimmel, for at sikre at man har fået det hele med.

Der er en lille smule skimmel overalt, og det bliver først farligt i større koncentrationer – hvor store koncentrationer kommer helt an på den enkelte person.

En skimmelhund fra Amarok Hundetræning er trænet til at indikere 16 af de oftest forekommende slags skimmel, heriblandt både bakterier og svampe. Den enkelte skimmelkultur er isoleret og dyrket i et laboratorium, hvorefter jeg får prøverne tilsendt til træningsbrug.

Ligeledes bliver hunden trænet på reelle skimmelskader i 7 forskellige slags bygningsmateriale, som alle hver især indeholder flere forskellige slags skimmel. Disse prøver er analyseret i et laboratorie inden de anvendes til træning.

Merlin og Birgitte har to certifiseringer i skimmelsøg

Hos BSS som er den officielle tyske certificering af skimmelhunde. Vi fik godkendelse for en toårig periode, hvilket er det længste man kan opnå, dette var i maj 2017. Man kan enten blive godkendt for et eller for to år. Derefter skal hunden og føreren op til en prøve igen. På den måde sikrer man sig at teamet til stadighed arbejder upåklageligt, lidt ligesom redningshunde.

Merlin er i tillæg godkendt af APzS i Tyskland i oktober 2016, dette er en praktisk afprøvning af hunden og føreren, hvor man skal vise sine kompetencer i bygninger med reelle skimmelskader.

Den praktiske prøve ved uddannelsescenteret foregik som reelle bygningssøg over tre dage.

Det er ikke længere muligt at booke Merlin til skimmelsøg, grundet omskoling til naturbevaresesprojektet for KBH ZOO.